Kaffetørste oslofolk strømmet til Kaffens marked

Kaffetørste oslofolk strømmet til Kaffens marked

Jeanette Sørlie Ekaas og Tommy Edvardsen i Joh. Johannson Kaffe foran Coffee of the World sin kaffetruck. Foto: Sjo og Floyd

1. oktober er Den internasjonale kaffedagen, og i den forbindelse ble det arrangert Kaffens marked på Stortorvet i Oslo. På programmet sto blant annet NM i slappa.

– Oppmøtet er helt fantastisk, kommenterte Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon, som arrangerte Kaffens marked.

Store og små kaffebrennerier var til stede med sine biler, boder eller vogner. De besøkende fikk smake kaffe fra hele spekteret av lysbrent fruktig kaffe til kruttsterk mørkbrent kaffe. Ulike bryggemetoder og kaffetradisjoner var representert; fra norsk bålkaffe til etiopisk kaffeseremoni og gresk/tyrkisk kaffe. På markedet fikk vi se at kaffe og grut kan brukes til så mangt, fra kunst til østerssopp.

Coffee of the World

Joh. Johannson Kaffe var representert ved Coffee of the World sin kaffetruck. Til tross for kjølig oktoberluft var det stadig vekk nysgjerrige innom for å smake kald nitrokaffe. Produktet skilte seg ut blant den varme kaffen som stort sett ellers var å få på markedet. For dem som foretrekker varm kaffe, var det flere ulike varme varianter i COTW-serien å smake på.

NM i slappa 2019

NM i Slappa er en hyllest til kaffepausen. Nordmenn ender hvert år på stresstoppen i Europa, og en god kaffepause kan være et enkelt, men virkningsfullt tiltak. Målet med konkurransen er å oppnå lavest gjennomsnittlig puls i løpet av fem minutter.

115 deltagere kjempet om fem finaleplasser i NM i slappa 2019. De aller fleste lå på 60–70 slag i minuttet etter en kopp kaffe og så fem minutter i en hengekøye. Enkelte var oppe i over 100 slag. I toppen var nivået imidlertid skyhøyt.

Med en hvilepuls på 39 i innledende runde, var Malin Nilssen (22) fra Nesodden en soleklar favoritt. Hun var nesten like avslappet i finalen. Med en puls på historisk lave 41 slag i minuttet, gikk hun seirende ut av konkurransen. Hun kunne ta med seg en stor, gammel kaffekjele, en «godkjent» kaffetrakter og ett års forbruk av kaffe i premie. Til daglig jobber Nilssen på Kaffebrenneriets utsalg på Colosseum i Oslo.

Den internasjonale kaffedagen

Tidligere ble ulike nasjonale «kaffedager» arrangert rundt om i verden, mange av dem den 29. september. Det hersket et visst kaos, men i 2014 skar The International Coffee Organization (ICO) gjennom og besluttet at den internasjonale kaffedagen skulle være den 1. oktober hvert år. Fra 2015 har The International Coffee Day blitt markert over hele verden.